Danmark er blandt de lande, hvor mæslinger ifølge WHO er elimineret, hvilket blandt andet skyldes et effektivt børnevaccinationsprogram.
Alligevel er der relativt mange voksne danskere, der ikke har fået vaccinen mod mæslinger. Derfor vil regeringen fremover tilbyde MFR-vaccinen gratis til de personer, som ikke har fået den som børn, og som ikke har haft mæslinger.
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby siger:
De seneste års større mæslingeudbrud i vores nabolande udgør også en trussel for danskerne, selvom mæslinger i princippet er elimineret i Danmark. Derfor skal voksne også have tilbuddet om vaccinen, så de ikke risikerer at blive smittet på en weekendtur til Frankrig eller Tyskland.
Eksperter: Sundhedspersonale bør få vaccinen
Mæslinger kan få store konsekvenser for særligt følsomme individer såsom børn, der er for små til at være vaccineret, eller ikke-immune patienter med et i forvejen svækket immunforsvar.
Derfor anbefaler skandinaviske eksperter, at sundhedspersoner tilbydes MFR-vaccinen gratis.
Ellen Trane Nørby siger:
Vi har desværre set eksempler på, at sundhedspersoner har været skyld i mæslingeudbrud på sygehuse i andre lande – det vil vi undgå. Målet er helt at undgå udbrud, så derfor går vi skridtet videre og tilbyder vaccinen gratis til alle voksne.
FAKTA
- Mæslinger er en meget smitsom sygdom, der sjældent kan medføre lungebetændelse, mellemørebetændelse, hjernebetændelse og i værste tilfælde døden
- WHO har i 2017 erklæret mæslinger for elimineret i Danmark. Det betyder blandt andet, at udbrud hurtigt bringes under kontrol
- Der har i 2017 kun været fire tilfælde af mæslinger i Danmark
- MFR-vaccinen beskytter mod mæslinger, fåresyge og røde hunde og er en del af børnevaccinationsprogrammet i Danmark
- Som reglerne er nu, skal du som voksen selv betale for vaccinen, hvis du ikke tog imod tilbuddet som barn
- Statens Serum Institut estimerer, at minimum 100.000 voksne danskere ikke er immune over for mæslinger
- Det vil regeringen nu ændre med et tilbud om gratis MFR-vaccination til alle voksne
- Førend tilbuddet kan træde i kraft, skal der bl.a. laves en bekendtgørelse, og der skal indgås en aftale med de Praktiserende Lægers Organisation PLO