Nu kan de første 30 millioner kroner af en samlet pulje på 60 millioner kroner, som regeringen og Dansk Folkeparti har afsat, søges til forskning og udvikling af immunterapibehandling til kræftpatienter.
Immunterapi er en ret ny metode til at behandle mennesker med kræft ved at få deres eget immunsystem til at bekæmpe kræftceller i kroppen eller til at svække kræftcellerne i kroppen. De seneste år er der sket et markant gennembrud, hvor immunterapi er gået fra at være en behandling, der kun blev tilbudt få patienter, til at være standardbehandling af kræftpatienter med en række kræftformer. Det gælder blandt andet ved behandlingen af nogle patienter med modermærkekræft, nyrekræft, lungekræft, blærekræft og lymfeknudekræft.
Immunterapi anvendes desuden i kombination med personlig medicin, hvor man fx ved hjælp af en genanalyse finder præcist det lægemiddel, som er egnet til den enkelte patient.
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby har stor forventninger til ansøgningerne. Hun siger:
Det er vigtigt, at vi hele tiden sigter mod at øge vores viden om fordele og ulemper ved behandling med immunterapi. Vi investerer med puljen i forskning, der giver os mere viden om, hvilke patienter, der vil have gavn af immunterapi. Det kan både være i forhold til udvikling af nye former for immunterapi men også i forhold til brugen af kendte former for immunterapi til nye sygdomsområder. Jeg ser også meget gerne, at der kommer ansøgninger på at udbrede succesfulde teknikker til hele landet.
Regeringen og Dansk Folkeparti afsatte 60 millioner kroner på finansloven for 2018 til at styrke forskningen i immunterapi over de næste fire år.
Ansøgningerne skal bedømmes af et Forskningsfagligt Udvalg, som forventes at bestå af 6-8 primært udenlandske eksperter. Udvalget skal desuden følge de støttede projekter.
Immunterapi er godkendt som standardbehandling inden for flere kræftformer, og der godkendes løbende nye sygdomsområder, som behandlingen kan bruges til.
Se puljeopslaget på Sundhedsstyrelsens hjemmeside