60 millioner skal klæde sygeplejersker på til almen praksis

20-03-2019

Regeringen udmønter nu 60 millioner kroner til, at der i regi af PLO udbydes mere efteruddannelse til sygeplejersker, sekretærer og andet personale i almen praksis. Det sker som led i sundhedsreformen og regeringens plan for fremtidens almen praksis.

Det stigende antal borgere med psykisk sygdom, KOL, diabetes og andre kroniske sygdomme skal i fremtiden i langt højere grad behandles hos egen læge.

Det stiller nye krav til lægerne, men ikke mindst også sygeplejerskerne, sekretærerne og øvrigt personale i almen praksis. Derfor har regeringen prioriteret 60 millioner kroner til, at personalet i almen praksis får mere efteruddannelse i regi af PLO.

”Almen praksis er tiltænkt en helt central rolle i fremtidens sundhedsvæsen. Når vi med sundhedsreformen skubber flere opgaver ud i det nære, så giver det sig selv, at vi selvfølgelig også skal klæde sygeplejerskerne og det øvrige personale i almen praksis på til de nye opgaver,” siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby.

De 60 millioner kroner udmøntes på baggrund af regeringens plan for fremtidens almen praksis, som blev præsenteret i juni 2018 under titlen ”En læge tæt på dig”.

Almen praksis skal være en attraktiv arbejdsplads

”Det er ikke nogen hemmelighed, at der både mangler læger og andet personale i det nære. Derfor skal vi også gøre det attraktivt at arbejde i almen praksis, så flere læger, sygeplejersker og andre faggrupper får lyst til at søge derhen – her kan muligheden for efteruddannelse være en relevant faktor,” siger Ellen Trane Nørby.

De 60 millioner kroner skal gå til kurser, der ruster nye medarbejdere til opgaverne i almen praksis. De skal gå til kompetenceudvikling målrettet håndtering af mennesker med psykiske lidelser, og sidst skal midlerne også gå til, at flere kan gennemgå den nye uddannelse som specialsygeplejersker i borgernær sygepleje.

”Når vi uddanner flere i borgernær sygepleje, bliver almen praksis som helhed også i bedre stand til at finde de tidligere tegn på sygdom hos patienterne – og på den måde kan vi måske også forebygge flere unødige indlæggelser, så borgerne bliver behandlet der, hvor det giver bedst mening og er mindst indgribende for deres hverdag,” siger Ellen Trane Nørby.   

Pressekontakt:

Freja Kierstein Johansen, presse- og kommunikationsrådgiver, tlf. 22 15 26 37 eller mail fkj@sum.dk