Smitte|stop appen downloadet tæt på en halv million gange på den første uge

25-06-2020

For en uge siden lancerede Sundheds- og Ældreministeriet smitte|stop: en ny app, der kan bidrage til kontaktopsporing i tilfælde af smitte med COVID-19. Appen er downloadet 497.000 gange til og med i går. Appen giver mulighed for, at du nemt kan give besked til andre brugere af appen, som du har været tæt på, hvis du bliver testet positiv med coronavirus. Den funktion har 80 brugere inden for den første uge benyttet sig af.

Sundhedsmyndighederne har et fintmasket manuelt opsporingsnet, der proaktivt kontakter borgere med tilbud om rådgivning og vejledning, når der konstateres smitte med coronavirus. Når der konstateres smitte, er der sikret bred adgang til test for coronavirus. Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke siger:

Coronavirus kan sprede sig hurtigt i samfundet, nogen gange under radaren, hvis vi ikke handler resolut. Med appen har vi tilføjet et digitalt værktøj, der kan hjælpe med at bryde de skjulte smittekæder. Danskerne har taget godt imod den app, mange har hentet den, og 80 brugere har inden for den første uge brugt appen til at advare personer, som de ikke kender om, at de muligvis har været udsat for smitterisiko, så de kan blive testet. Det er formålet med appen, der allerede den første uge har vist sit værd.

Appen smitte|stop er et supplerende, digitalt værktøj, der i modsat til den manuelle opsporing giver brugere mulighed for at give besked til de kontakter, som man ikke kender. Det kan være andre borgere, som man har været tæt på i fx bussen, til fodboldkamp eller på en restaurant, som man ikke kender og derfor ikke har kontaktoplysninger på. Indtil videre har 80 brugere benyttet sig af appens funktion, hvor man efter positiv coronatest kan advare andre brugere, man har været tæt på om, at de har været udsat for smitterisiko.

Hvis man i appen får besked om, at man har været tæt på en person, der er testet positiv, skal man følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger til nære kontakter og bl.a. blive hjemme og blive testet hurtigst muligt.

Baggrund og information

Appen anvender en decentral kontaktregistrering og bruger teknologi fra Apple og Google, der er udviklet med særligt fokus på privatlivsbeskyttelse. Den løsning blev valgt efter rådgivning fra eksperter og et til formålet nedsat advisory board, der har vurderet appens funktion og formål ud fra dataetiske principper og cybersikkerhedsvurderinger.

Der er tale om helt ny teknologi i styresystemerne på mobiltelefonerne, og derfor skal du som bruger være opmærksom på, at du skal have opdateret din iPhone eller Android telefon inden smittesporingsappen kan installeres.

Appen er frivillig at bruge og ingen myndigheder har adgang til oplysninger om, hvem brugerne af appen har været i nærheden af.

Beslutningen om at udvikle og anvende en mobilapp til smitteopsporing hviler på den politiske aftale indgået den 15. maj 2020 mellem regeringen, Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance, Alternativet og Susanne Zimmer (UFG) om principper, formål og teknologisk løsning for den danske smitteopsporingsapp.

Husk, at du med appen alene hjælper med at stoppe smittespredningen hos andre, som også bruger appen. Hvis du testes positiv for ny coronavirus, er det derfor vigtigt, at du også tager kontakt til familiemedlemmer, venner mv., som du ved, at du har været i nær kontakt med. Se mere i pjecen "Til dig, der er testet positiv for ny coronavirus".

Smitte|stop er udviklet af Sundheds- og Ældreministeriet, Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut, Styrelsen for Patientsikkerhed, Digitaliseringsstyrelsen og Netcompany.

Der arbejdes løbende på at videreudvikle og forbedre appen. Du kan læse nyheder og svar på spørgsmål om appen på www.smittestop.dk

 

Pressehenvendelser til Sundhedsministeriet

Pressehenvendelser
Titel(pressetelefon modtager IKKE SMS'er)
KontorSundhedsministeriet