For de hjemløse er nedlukningen af Danmark og kravene til størrelsen på forsamlinger, afstand og hygiejne en ekstra stor udfordring. Der bliver sovet tæt på herbergerne, væresteder og caféer er ikke lavet til de store afstandskrav, som inddæmningen af coronavirus kræver, og der er ikke altid en håndvask eller en håndsprit i nærheden.
Vi skal hjælpe gadens folk, for vi må ikke acceptere, at det for dem bare er ærgerligt, at deres levevilkår gør det svært at inddæmme smitten. Derfor har regeringen besluttet at forlænge ordningen med nødherberger, som normalt kun løber i de kolde vintermåneder. Nu løber ordningen til udgangen af april, så kommuner og NGO'er under coronaudbruddet sammen kan sikre kapacitet til hjemløse borgere.
I al vores lovgivning tænker vi de hjemløse ind.
Offentligt ansatte er sendt hjem, men vi har understreget, at der kan ikke gives afslag på ophold på herberger for hjemløse, hvis borgeren ikke kan opholde sig andre steder. Hjælpen til hjemløse er en kritisk funktion, som vi ikke lukker ned for trods coronavirus.
Et stort arbejde
Den helt store indsats for hjemløse sker ude i kommunerne og de mange organisationer, der fortjener et enormt tak fra os alle: I Københavns Kommune har man bl. a. valgt at bruge en idrætshal til sengepladser med tilpas stor afstand.
Esbjerg har indrettet særlige lejligheder, hvis nogle af byens hjemløse skulle blive smittede, og Aalborg Kommune har sørget for, at der er mulighed for at bo på campingpladser. Flere kommuner gør, hvad de kan for at holde deres nuværende væresteder åbne.
Jeg er glad for at se, at kommunerne gør en dyd af deres pligt til at opretholde tilbud til hjemløse. Også selvom inddæmningen af coronavirus giver en række benspænd, fx at der ikke må forsamles mere end 10 personer.
Fra centralt hold har vi oprettet en hotline som fagfolk, der arbejder med udsatte voksne, kan ringe til, og vi er i daglig kontakt med organisationer og aktører. Situationen er uforudsigelig, men vi må gøre alt, hvad vi kan for at beskytte de allermest udsatte. Sammen med Rådet for Socialt Udsatte og en række organisationer sørger vi for at få viden om problemerne, så snart de opstår, så vi kan finde løsninger, også for gadens folk.
Samfundssind
Samtidig gør de hjemløses organisation SAND, Hus Forbi, Projekt Udenfor og mange andre gode NGO'ere et stort arbejde for at møde de hjemløse under de skiftende omstændigheder og i nye omgivelser. For eksempel hos Frelsens Hær i Aalborg, hvor morgenvarmestuen er lukket. Her deler organisationen nu madpakker og kaffe ud fra kl. 7.30 i hverdagene på den offentlige Mølleplads.
Mange enkeltpersoner viser også stort samfundssind i disse dage. Den anden aften efterlyste Kirkens Korshær i Østjylland håndsprit til deres varmestuer, og det væltede ind med donationer fra borgerne.
Jeg er også taknemmelig over at se, at kokken Rasmus Munk samler sine kolleger om at lave mad til de hjemløse - ligesom han i øvrigt gjorde i julen. Når man har en to-stjernet michelinrestaurant, er det langt fra givet.
Sidst, men ikke mindst, skal lyde en stor tak til de hjemløse selv. I denne svære tid accepterer de, at tilbud, de kender, må afvise dem eller ikke kan hjælpe dem, som de plejer.
Det er samfundssind som ovennævnte, der skal bære os alle - høj som lav - igennem den ekstraordinære situation, som coronavirussen har sat os i.