Ændringen sker på baggrund af sundhedsmyndighedernes nye vurdering af immunitetsperioden, hvor der med udgangspunkt i ny faglig viden findes grundlag for, at coronapasset kan være gældende i op til 6 måneder efter bekræftet infektion med COVID-19.
Et flertal af Folketingets partier blev den 22. marts enige om Rammeaftale om plan for genåbning af Danmark. Aftalen omfatter et krav om coronapas i dele af erhvervslivet og kulturlivet.
Se aftalen her
Coronapasset kan bruges som dokumentation for, om en borger er henholdsvis:
- Færdigvaccineret
- Testet negativ indenfor 72 timer (både PCR- og antigen-test)
- Immun på grund af en overstået infektion med Covid-19
Sundhedsmyndighedernes hidtidige vurdering har været, at hvis man tidligere har været smittet med COVID-19, betragtes man som immun i 2-12 uger efter den positive test er foretaget. Sundhedsmyndighederne har siden foretaget en ny vurdering af immuniteten efter overstået smitte og finder på baggrund af ny viden og data grundlag for at fastsætte en længere periode. Sundhedsmyndighederne vurderer, at coronapasset kan være gældende i op til 6 måneder (eller 180 dage) efter bekræftet infektion med ny coronavirus.
De nye immunitetsregler er nu indarbejdet i bekendtgørelser og retningslinjer om coronapas, som er trådt i kraft i forbindelse med den yderligere genåbning d. 21. april.
Der skelnes i de nuværende regler ikke mellem, om den positive test skal være foretaget som en PCR-test eller en antigentest. Det er dog sundhedsmyndighedernes anbefaling, at tidligere smitte alene bør dokumenteres på baggrund af en positiv PCR-test, hvilket ligger i forlængelse af den generelle anbefaling om, at en positiv antigentest bør følges op af en konfirmatorisk PCR-test. Derfor vil sundhedsministeren nu anmode Epidemikommissionen om en indstilling på, hvorvidt reglerne kan ændres yderligere, så immunitet som følge af tidligere smitte med COVID-19 fremover kun kan dokumenteres på baggrund af en positiv PCR-test.
Yderligere info om coronapas kan findes her