Ved indgangen til vinterhalvåret er coronasmitten i Danmark steget trods den høje vaccinetilslutning. Stigningen var forventet. Regeringen har en klar strategi for, hvordan epidemien håndteres i vintermånederne, så det danske samfund kan være så åbent som muligt.
Strategien består af et grundberedskab, som kan op- og nedskaleres alt efter, hvordan smitten i samfundet udvikler sig, og hvilken betydning smitten har for coronaindlæggelserne på de danske sygehuse. Grundberedskabet består af indsatser på følgende områder:
- Overvågning
- Vaccination og revaccination
- Test, isolation og smitteopsporing
- Smitteforebyggelse i form af eksempelvis coronapas og mundbind
- Kommunikationsindsatser
- Rejserestriktioner
- Behandling og sygehuskapacitet
- Kontaktreducerende tiltag
Behovet for at op- og nedskalere grundberedskabet afvejes af hensyn til epidemikontrol, samfundsøkonomi, trivsel og folkesundhed, samt personlig frihed.
Den 9. december 2021 besluttede Folketingets Epidemiudvalg, at COVID-19 fortsat skal kategoriseres som en samfundskritisk sygdom i yderligere 8 uger. Det vil sige frem til den 5. februar 2022. Det betyder, at Folketinget i denne periode har mulighed for at vedtage restriktioner, hvis de vurderer det nødvendigt for at håndtere smitten i samfundet.
Beslutningsprocessen for vedtagelse af nye tiltag eller restriktioner for at håndtere coronasmitten i Danmark er også beskrevet i regeringens strategi, som du kan læse her: Regeringens strategi for coronahåndtering i vintersæsonen 2021/2022
Læs mere om ekspertgruppen om en langsigtet strategi for et genåbnet Danmarks anbefalinger her.