Som led i aftalen om at styrke psykiatrien med 600 mio. kr. årligt fra 2020 og frem med finanslovsmidler blev det besluttet, at Sundhedsministeriet over en fireårig periode fra 2021-2024 skal følge op på, hvordan midlerne afspejles i regionernes prioritering.
Opgørelsen består af otte delindikatorer, der tilsammen beskriver udviklingen i sengepladser, udgiftsniveau, antal genindlæggelser samt anvendelsen af tvang i psykiatrien.
Den anden opfølgning viser en positiv udvikling i kapacitetsudviklingen, antallet af normerede sengepladser og antallet af fuldtidsbeskæftigede i psykiatrien. Der ses desuden et fald i anvendelsen af tvangsforanstaltninger i psykiatrien. Løftet afspejles også i den prioriterede anvendelse af midler i regionerne, hvor man i 2021 brugte 839 mio. kr. mere til psykiatrien sammenlignet med 2019.
Der ses endnu ikke en positiv udvikling i antallet af akutte genindlæggelser, som er stigende. Stigningen skal dog tages med det forbehold, at det tager tid for kapacitets- og normeringsforbedringer at slå igennem i behandlingskvaliteten. Regeringen og aftalepartierne har i sundhedsreformen fastsat et mål om at nedbringe andelen af akutte genindlæggelser, herunder også for psykiatrien, med 5 procent i 2026, 10 procent i 2030 og 15 procent i 2035.
Sundhedsminister Magnus Heunicke siger:
Det har været afgørende for regeringen at styrke psykiatrien. Derfor prioriterede vi som det første psykiatrien med ekstra 600 mio. kr. årligt på Finansloven. De er blandt andet gået til at finansiere 121 nye sengepladser, og at regionerne har kunnet iværksætte en række andre tiltrængte initiativer til eksempelvis at nedbringe antallet af akutte genindlæggelser. Vi er dog stadig langt fra mål, men den fælles opfølgning viser, at de 600 mio.kr. årligt er udmøntet i tiltag, der gør gavn for både patienter og pårørende.
Formand for Danske Regioner, Anders Kühnau, siger:
De fleste danskere oplever på et tidspunkt at få psykisk sygdom tæt ind på livet, enten som patient eller som nær pårørende. Derfor glæder det mig, at vi med pengene på finansloven og de ekstra midler, som regionerne tilfører, kan gøre en reel forskel i psykiatrien – blandt andet ved at styrke kapaciteten og tværfagligheden og ved at øge antallet af medarbejdere, som arbejder på fuld tid. Jeg må dog samtidig sige, at vi ikke er i mål endnu. Vi ser frem til, at psykiatrien bliver yderligere prioriteret i den kommende 10-års plan. Der er brug for langsigtede tiltag, som kan sikre mere forebyggelse, bedre opfølgning og større sammenhæng for borgerne.
Der er indkaldt til forhandlinger om 10-årsplanen for psykiatrien d. 24. august.