Sundhedsminister Magnus Heunicke siger:
Psykisk sygdom rammer næsten alle familier, og der er ingen tvivl om, at et familiemedlems psykiske lidelse trækker store veksler på familien. Behandlingen har i årevis haltet bagefter på trods af, at både patienter, pårørende og medarbejdere har råbt op. Det kommer til at tage tid at rette op på, og det kræver en vedholdende indsats over de kommende 10 år. Vi har derfor landet en bred og forpligtende aftale, som tager hul på ca. halvdelen af vores eksperters anbefalinger og sikrer en løbende opfølgning. Området løftes med 0,5 mia. kr. årligt og der er sat en retning for udvikling af psykiatrien og den mentale sundhed i Danmark de næste ti år.
Læs aftalen her.
Aftalepartierne er enige om at sætte ind med en her-og-nu-kapacitetspakke til psykiatrien, som skal nedbringe stigende ventetider og bidrage til overholdelse af udrednings- og behandlingsrettighederne. Kapacitetspakken betyder, at der kan ansættes ca. 100 ekstra personer i psykiatrien med patientrettede funktioner.
Derudover er aftalepartierne enige om prioriterede indsatser på de fem områder, som i det faglige oplæg vurderes at have det største behov.
De fem områder er:
- Opbygning af et lettilgængeligt tilbud i kommunerne til børn og unge i psykisk mistrivsel og med symptomer på psykisk lidelse
- Styrkede indsatser for mennesker med svære psykiske lidelser og her-og-nu kapacitetspakke til den regionale psykiatri
- Oplysnings- og afstigmatiseringsindsatser
- Styrkede tværfaglige og evidensbaserede miljøer
- Bedre rammer for forskning i forebyggelse og behandling af psykiske lidelser
Opfølgning
I forhold til udvikling af psykiatrien på længere sigt er aftalepartierne enige om 19 ambitiøse mål, som skal monitoreres tæt af Sundhedsstyrelsen og et nyt nationalt psykiatriråd, der er bredt sammensat af eksperter og aktører.
Med aftalen om en 10-års plan for psykiatrien og mental sundhed er der siden 2019 samlet prioriteret et løft af området på 1,1 mia. kr. årligt fra 2023 og frem.