Nye tal viser, at sundhedsvæsenet har fået nedbarberet de lange ventetider til udredning for fysiske sygdomme på sygehusene, som voksede i de første år efter covid-19-epidemien.
Nu overholder sygehusene udredningsretten i 79 pct. af tilfældene, og dermed lever de op til regeringens og regionernes akutplans målsætning om udredningsret, som bl.a. blev sat i gang for at sikre kortere ventetider til udredning og behandling.
Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde siger:
Oven på covid-19 er det en milepæl, at vi nu har fået normaliseret ventetiden til udredning på sygehusene. Det er en meget positiv udvikling, og jeg er utrolig tilfreds med, at det er lykkedes at nedbringe ventetiden, så patienterne kan få stillet den rette diagnose inden for tidsfristen og dermed efterfølgende komme i behandling. Det sundhedspersonalets store fortjeneste, og det vil jeg gerne kvittere for.
Målsætningen om at normalisere overholdelse af udredningsretten på sygehusene skulle oprindeligt være indfriet ved udgangen af 2023. Det nåede regionerne imidlertid ikke. I aftale om regionernes økonomi for 2025 blev det derfor aftalt, at den skulle indfries i 3. kvartal 2024, og det er nu lykkedes. I praksis betyder det, at retten til hurtig udredning bliver overholdt for 79 pct. af patienterne. Til sammenligning blev 71 pct. af patienterne i 3. kvartal 2022 udredt inden for udredningsrettens frist.
Når det handler om, hvor længe patienter skal vente på at blive behandlet, er skæringsdatoen for målsætningen udgangen af 2024. Indfrielsen beror således på tallene for 4. kvartal 2024, som bliver offentliggjort i første kvartal af 2025. Tallene for 3. kvartal i år viser en positiv udvikling med en ventetid på 38 dage.
Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde siger:
Vi kan se, at det også går den rigtige vej, når det gælder ventetiden til behandling, men vi er ikke i mål endnu. Derfor forventer jeg også, at regionerne fortsat holder dampen oppe, så vi også får indfriet denne meget vigtige milepæl.