Historisk reform flytter sundhedsvæsenet tættere på borgerne

15-11-2024

Regeringen har indgået en bred politisk aftale om en sundhedsreform, som vil styrke sundhedsvæsnet og rykke det tættere på borgerne. Med fire stærke regioner, nye lokale sundhedsråd, en lægereform og kronikerpakker skal reformen bl.a. sikre, at alle har adgang til sundhedstilbud af høj kvalitet, og at borgere med en kronisk sygdom får bedre og mere sammenhængende behandling.

Regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne) og Danmarksdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre har indgået en politisk aftale om en sundhedsreform.

Med aftalen tager regeringen og et bredt flertal i Folketinget ansvar for at styrke og ruste sundhedsvæsenet til fremtiden. Det sker bl.a. ved at etablere fire stærke regioner og 17 nye sundhedsråd med folkevalgte fra kommuner og regioner, som med egen økonomi og beslutningskompetence skal udbygge det nære sundhedsvæsen og sikre sammenhæng mellem behandlingen på sygehusene og udenfor.

Regeringen og aftalepartierne sikrer bl.a. også med reformen en bedre fordeling af praktiserende læger og sygehuslæger, så borgere i hele landet får adgang til en læge tæt på og kan få behandling af samme høje kvalitet. Og samtidig får borgere med kroniske sygdomme ret til en personlig behandlingsplan med en samlet pakke af sundhedsindsatser.  

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde, Venstre, siger:

Vi har indgået en aftale om den største sundhedsreform i Danmark i næsten 20 år. Det er jeg som indenrigs- og sundhedsminister stolt over. Og jeg er glad for, at et bredt flertal i Folketinget vil gennemføre de nødvendige forandringer, der skal til, for at ruste vores sundhedsvæsen til fremtiden. Der ligger en kæmpestor opgave forude, men med aftalen har vi lagt skinnerne for, at sundhedsvæsnet rykker tættere på borgerne, og at alle har adgang til en læge tæt på, uanset hvor de bor.

Lea Wermelin, sundhedsordfører, Socialdemokratiet:

Det er simpelthen uretfærdigt, at der i dag er færrest læger i de områder, hvor folk er mest syge. Det laver vi om på nu. Så vi får flere både læger og speciallæger i alle dele af Danmark og længere og mere fleksible åbningstider, når man har brug for at få fat i lægen. Og så vil vi skabe mere lighed ved at indføre kronikerpakker, som gør livet lettere for danskere med fx KOL og diabetes. Sundhedsreformen er medicinen til den diagnose, som har været tydelig længe, at vi har brug for at investere mere i det nære sundhedsvæsen.

Christoffer Melson, sundhedsordfører, Venstre:

For Venstre har det været afgørende at styrke det nære sundhedsvæsen og sikre, at alle danskere – uanset hvor de bor – har adgang til en læge tæt på. Det har også været en klar prioritet at give borgerne mere frit valg og stærke patientrettigheder, og det er vi i dén grad lykkedes med. Med nye pakkeforløb for borgere med kroniske sygdomme, retten til hurtig behandling hos praktiserende speciallæger og frit valg af sundheds- og omsorgspladser skaber vi et mere sammenhængende og trygt sundhedsvæsen. Endelig sætter vi skub under udrulningen af ny teknologi – til gavn for patienter og medarbejdere. 

Jens Henrik Thulesen Dahl, sundhedsordfører, Danmarksdemokraterne:

Med sundhedsreformen giver vi hinanden håndslag på, at borgerne uden for de store byer fremover skal have bedre adgang til den praktiserende læge. Vi sørger for, at der bliver lidt mere tid hos lægen for de borgere, der har behov for det, og bedre forhold for lægerne i landdistrikterne, så flere slår sig ned dér, hvor der er mest brug for dem. Samtidig sikrer, vi, at langt flere nye studerende fremover starter på lægestudiet i Esbjerg, Køge og Aalborg. Det, og mange andre gode initiativer, skal sikre et styrket og mere sammenhængende sundhedsvæsen i hele landet. Det er præcis det, som Danmarksdemokraterne længe har slået på tromme for.

Kirsten Normann Andersen, sundhedsordfører, Socialistisk Folkeparti:

Vi har sikret penge til at sænke ventelister på demensområdet og i børne- og ungepsykiatrien. Vi har sikret flere indsatser på gigtområdet og fået fremrykket kronikerpakken her. For i SF er vi optaget af forbedringer af det nære sundhedsvæsen og har i forhandlingerne haft blikket stift rettet mod det sundhedspolitiske indhold. På de patienter og borgere det hele drejer sig om. Samtidig er vi glade for, at vi på selve strukturen har sikret en bedre balance, og det er vores håb, at sundhedsrådene reelt kan blive den motor, som kan forhindre, at alt for mange patienter falder mellem to stole. Kronikerpakker, sundheds- og omsorgspladser uden brugerbetaling til de mest sårbare patienter og lægedækning i hele landet er i den grad SF-mærkesager. Derfor er SF også med i den her store aftale på sundhedsområdet og med til at tage ansvar for fremtidens sundhedsvæsen.

Monika Rubin, sundhedsordfører, Moderaterne:

Jeg er enormt glad for det, denne reform vil betyde for alle danskere, der på et tidspunkt i livet får brug for sundhedsvæsenet. Både som læge og som politiker i Moderaterne har jeg lyttet til mange frustrationer fra patienter, pårørende og personale gennem årene. At vores postnummer afgør, hvor god sundhedsbehandling, vi får. At sundhedsvæsenets ene hånd ikke er klar over, hvad den anden laver. Og at beslutningerne træffes for langt væk fra borgerne. Alt det gør vi nu noget ved, så vi får en bedre lægedækning, mindre silotænkning og mere hjemmebehandling til stor gavn for eksempelvis kroniske patienter. I Moderaterne gik vi til valg på behovet for en sundhedsreform og en akutplan. Nu har vi fået begge dele!

Per Larsen, sundhedsordfører, Det Konservative Folkeparti:

Sundhedsreformen indeholder markante konservative aftryk. Vi har kæmpet for flere læger, mere frit valg, kortere ventetider og mindre bureaukrati. Det sikrer vi med aftalen. Det er en konservativ mærkesag, at flere danskere nu får adgang til egen familielæge, og at der allerede fra næste år afsættes flere midler til praktiserende speciallæger, så vi får nedbragt ventetiderne. Det er også en konservativ sejr, at der i aftalen er indskrevet mål om mindre bureaukrati og mere patientkontakt. Derudover får vi løftet psykiatrien og styrket behandlingen på en række områder, herunder gigt og palliation.

Stinus Lindgreen, sundhedsordfører, Radikale Venstre:

Med denne aftale får vi et bedre, et mere sammenhængende og et mere nært sundhedsvæsen. Det har været den overordnede ambition for alle partierne bag aftalen, og det er jeg rigtig glad for, at vi er kommet i mål med. Derudover har vi også haft et par radikale mærkesager, som jeg er stolt over, vi har fået igennem. For det første forebyggelsesområdet, som i alt for lang tid er blevet underprioriteret. Vi har i flere år argumenteret for en folkesundhedslov, der investerer i forebyggelse og sætter en samlet retning for at komme ulighed i sundhed til livs. Den kommer nu, og det er et arbejde, vi ser frem til at deltage i. Vi har også længe arbejdet for at investere massivt i psykiatrien og få sidestillet dette vigtige område med somatikken. Det sker langt om længe i dag, og det kan vi være rigtig godt tilfredse med.

Læs ’Aftale om sundhedsreform 2024’

Fakta om sundhedsreformen

Med sundhedsreformen ændres både strukturen, opgavefordelingen og økonomien i sundhedsvæsnet.

Aftalen indeholder også en lang række konkrete initiativer, der bl.a. skal bidrage til, at borgere og patienter får bedre pleje- og behandlingsmuligheder. Det gælder eksempelvis:

  • Mindst 5.000 læger i almenmedicinske tilbud – 1.500 flere end i dag
  • Ekstra uddannelsespladser på medicinstudiet i Aalborg, Esbjerg og Køge
  • Kronikerpakker til mennesker med fx KOL, lænderygsmerter og type 2-diabetes
  • Nye patientrettigheder og mere frit valg, fx ret til hurtig adgang til praktiserende speciallæger og ret til digitale sundhedstilbud
  • Nye sundheds- og omsorgspladser uden egenbetaling
  • Hjemmebehandlingsteams i hele landet
  • Ny folkesundhedslov
  • Fast tilknyttede læger på botilbud
  • Digital Sundhed Danmark, der skal styrke sundhedsvæsnets brug af digitale løsninger og data

Kontaktoplysninger på ordførerne:

Socialdemokratiet: Lea Wermelin, sundhedsordfører, tlf.: 61 62 56 31
Venstre: Christoffer Melson, sundhedsordfører, tlf.: 61 62 33 03
Moderaterne: Monika Rubin, sundhedsordfører, tlf.: 61 62 49 76
Danmarksdemokraterne: Jens Henrik Thulesen Dahl, tlf.: 61 62 51 59
Socialistisk Folkeparti: Kirsten Normann Andersen, sundhedsordfører, tlf.: 61 62 30 40 
Det Konservative Folkeparti: Per Larsen, sundhedsordfører, tlf.: 33 37 42 12
Radikale Venstre: Stinus Lindgreen, sundhedsordfører, tlf.: 61 62 33 37

Pressehenvendelser

Indenrigs- og Sundhedsministeriets pressevagt:
Tlf.: 21 32 47 27 (modtager ikke SMS)
Mail: pressevagt@sum.dk