Udsatte borgere risikerer ofte at blive ramt af tidlig svækkelse og livstruende sygdom. Det kan føre til en uværdig afslutning på livet med ringere pleje og mindre smertelindring. Nu skal en række projekter, der i alt får tildelt knap 11 mio. kr., målrettet de mest udsatte borgere i samfundet hjælpe med at ændre dette billede.
Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde udtaler:
Vi skal sikre, at alle, der lever med en livstruende sygdom, får den lindrende behandling og pleje, de har brug for. Det gælder naturligvis også udsatte mennesker, der ligesom alle andre skal have mulighed for at få en værdig og smertefri afslutning på livet.
Mennesker med sociale og psykiske problemer har ofte begrænset kontakt til sundhedsvæsnet og svært ved på egen hånd at finde vej til de rette sundhedstilbud. Derfor sætter vi nu penge af til en række projekter, der bl.a. skal gøre os klogere på, hvordan vi bedre kan hjælpe udsatte mennesker med en livstruende sygdom, der har levet et hårdt liv, fx på grund af misbrug eller psykisk sygdom.
Som led i udmøntningen af den såkaldte SSA-reserve for 2022-2025 udmøntes i alt 10,6 mio. kr. til otte projekter på Fyn, Falster og i hovedstadsområdet.
Projekterne har fokus på at hjælpe udsatte borgere, der har en markant højere sygelighed og dødelighed end resten af befolkningen, og som har begrænset kontakt til sundhedsvæsenet.
Samtidig skal projekterne bidrage til ny viden inden for palliation til udsatte borgere. Projekterne skal styrke samarbejdet mellem sygehuse og kommuner og løfte sundhedspersonalets kompetencer inden for palliation, så udsatte borgere får bedre adgang til den nødvendige palliative indsats.
Læs mere om de otte projekter, der har ansøgt og modtager bevillinger på Sundhedsstyrelsens hjemmeside: Udvikling og udbredelse af palliative indsatser til de mest udsatte borgere