Nu får ufrivilligt barnløse bedre hjælp til at blive gravide

02-10-2024

Fra 1. oktober 2024 udvider regionerne muligheden for fertilitetsbehandling og tilbyder kvinder og par op til seks forsøg med reagensglasbehandling til første barn. Det udvidede tilbud sker på baggrund af en aftale indgået mellem regeringen og Danske Regioner om at styrke fertilitetsbehandlingen.

Flere danskere rammes desværre af ufrivillig barnløshed. Faktisk har op mod 25 procent, der ønsker at få børn, svært ved at blive gravide. Og det kan have store fysiske og psykiske konsekvenser for de berørte.
 
Med finansloven for 2024 har regeringen afsat 45 millioner kroner til at forbedre fertilitetsbehandlingen i Danmark. Midlerne udmøntes til regionerne og skal bruges til at styrke tilbuddene til de mange, der har brug for hjælp til at stifte familie. 
 
Som følge af finanslovsaftalen har regeringen og Danske Regioner blandt andet indgået en aftale, der øger antallet af forsøg med fertilitetsbehandling. Fra den 1. oktober 2024 tilbydes enlige og par derfor nu op til seks gratis forsøg med reagensglasbehandling til første barn på alle offentlige fertilitetsklinikker. Det er dobbelt så mange forsøg, som der tilbydes i dag. 
 
Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde siger:

Mange har i dag svært ved at få børn, og hvis man inderligt ønsker sig et barn, men ikke kan blive gravid, kan det være en stor sorg. Derfor ønsker vi i regeringen at styrke hjælpen til ufrivilligt barnløse, og med aftalen med regionerne får enlige og par nu mulighed for at få op til seks behandlingsforsøg. Det vil forhåbentlig betyde, at endnu flere kan få opfyldt deres drøm om at blive forælder.

Danske Regioners formand Anders Kühnau siger:

Jeg er glad for, at vi i regionerne nu kan tilbyde enlige og par bedre hjælp til at blive gravide. For det er for mange en stor sorg og en tung byrde at bære, hvis man ikke kan skabe den børnefamilie, man drømmer om. Ved at styrke fertilitetsområdet og tilbyde op til seks forsøg med reagensglasbehandling kan flere forhåbentlig få opfyldt deres ønske om at få et barn og blive forældre.

Regionerne igangsatte i foråret 2024 udvidelsen af det offentlige tilbud om fertilitetsbehandling. For at tage højde for det øgede behov for personaleressourcer og kapaciteten på fertilitetsklinikkerne er implementeringen foregået løbende, og nu kan alle offentlige klinikker altså tilbyde op til seks forsøg med reagensglasbehandling til første barn. 
 
Aftalen om flere fertilitetsforsøg følger oven i en række andre aftaler på fertilitetsområdet, som er indgået mellem Danske Regioner og regeringen. 
 
Aftalerne har betydet, at den 5-årige tidsbegrænsning på nedfrysning af kvinders æg udtaget uden medicinsk indikation er ophævet. Det er nu muligt at opbevare æggene, indtil kvinden er fyldt 46 år. Derudover tilbydes kvinder og par per 1. december 2024 vederlagsfri hjælp til barn nummer to.