Nye tal: Patienter venter kortere tid på sygehusbehandling

16-09-2024

Ventetiden til sygehusbehandling er faldende, viser nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen. Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde glæder sig over den positive udvikling og tror nu på, at måltallet fra regeringens akutplan bliver opfyldt, selvom der fortsat er et stykke vej.

Ventetiden på at få en operation eller anden sygehusbehandling for fysiske sygdomme har siden covid-19-pandemien stort set kun gået en vej; nemlig op.

Men nu er der endelig godt nyt til de mange patienter, der fx venter på at blive opereret.

Nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen viser, at ventetiden til behandling af fysiske sygdomme på landets sygehuse er faldet fra 44 dage i 1. kvartal til 40 dage i 2. kvartal i år.

Dermed tyder det på, at akutplanen til 2 milliarder kr., som blev aftalt i februar 2023 mellem regeringen og Danske Regioner, for alvor er begyndt at slå igennem ude på sygehusene, hvor patienterne nu kommer hurtigere til.

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde siger:

For patienterne er det en utrolig god nyhed, at ventetiden til at få en operation eller anden sygehusbehandling falder. Nu skal regionerne holde dampen oppe resten af året, så vi når det måltal, vi gav hinanden håndslag på som led i vores akutplan. Og de nye tal giver optimisme. Jeg tror i hvert fald på, at vi kommer i mål og får nedbragt ventetiden, som vi har stillet patienterne i udsigt. Det vil være en vigtig milepæl i vores arbejde med få normaliseret ventetiderne, der har været for lange siden covid-19.

Måltallet i akutplanen er, at ventetiden skal nedbringes og være normaliseret i forhold til niveauet, før covid-19-pandemien ramte Danmark i 2020.

I praksis betyder det, at patienter i gennemsnit må vente ca. 37 dage, hvis de skal i behandling for fysiske lidelser senest ved årets udgang. Ventetiden skal altså falde med yderligere tre dage, før måltallet er indfriet.

Ifølge de nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen er der også flere patienter, der bliver hurtigt udredt. I 2. kvartal af 2024 lå overholdelsen af udredningsretten på 79 procent.

Det er 2 procentpoint højere end i 1. kvartal samme år. Og markant flere end i 2022, hvor udredningsretten blev overholdt i 71-74 pct. af forløbene i 2022.

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde siger:

Forudsætningen for at blive behandlet er, at man er blevet udredt og har fået stillet den rette diagnose. Og nu kan vi heldigvis se, at stadig flere patienter bliver hurtigt udredt. Det er meget positivt, og jeg vil gerne kvittere for det store arbejde, som sundhedspersonalet hver dag udfører på sygehusene, så patienterne kan blive hurtigere udredt og behandlet.   

Læs mere om regeringens og Danske Regioners akutplan: Aftale om en akutplan for sygehusvæsenet.

Fakta om den erfarede ventetid på sygehusbehandling

Siden covid-19-pandemien har ventetiden på sygehusbehandling for fysiske lidelser været stigende. Og den toppede i 2023, hvor ventetiden lå på 47 dage.

De seneste tal med en ventetid på 40 dage i 2. kvartal i år viser imidlertid, at den erfarede ventetid – dvs. den tid, som patienterne gennemsnitligt venter på behandling, efter de er udredt – er faldende og nærmer sig niveauet før covid-19-pandemien.

2020:
37 dage (1. kvartal)

2021:
40 dage (4. kvartal) 

2022:
47 dage (4. kvartal) 

2023:
47 dage (1. kvartal)
44 dage (2. kvartal)
43 dage (3. kvartal)
45 dage (4. kvartal) 

2024:
44 dage (1. kvartal)
40 dage (2. kvartal)

Pressehenvendelser

Indenrigs- og Sundhedsministeriets pressevagt:
Tlf.: 21 32 47 27 (modtager ikke SMS)
Mail: pressevagt@sum.dk