De nordiske lande tager tilløb til fælles indkøb af antibiotika

10-04-2025

Nordisk Ministerråd har besluttet at styrke samarbejdet om adgang til antibiotika med en fælles nordisk indkøbsmodel. Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde ser et stort potentiale i samarbejdet, der skal være med til at styrke bekæmpelsen af resistente baktier.

Bakterier, der er modstandsdygtige over for penicillin eller andre typer antibiotika, udgør en stigende trussel for folkesundheden over alt i verden.

Allerede i dag dør omkring 1,7 mio. mennesker hvert år på verdensplan, fordi de får infektioner, der ikke kan behandles med antibiotika. Og det anslås, at dødsfaldene vil vokse til 10 mio. årligt i 2050.

Udfordringer med antibiotikaresistens er heldigvis mindre i Danmark end i flere andre lande, men også herhjemme er det et stigende problem, som vi skal være meget opmærksomme på og bekæmpe.

Derfor har Danmark og flere af de øvrige nordiske lande igennem en længere årrække arbejdet for en ansvarlig anvendelse af antibiotika. Og et af de centrale våben i kampen mod resistente bakterier, er brugen af såkaldt smalspektret antibiotika, der altid bør anvendes som førstevalg, fordi det reducerer risikoen for, at bakterierne udvikler resistens.

Men betyder også, at Norden er udfordret på forsyningssikkerheden. For markedet for smalspektret antibiotika er forholdsvis lille og sårbart. Derfor ønsker de nordiske ministre et tættere samarbejde i Norden. Og på et møde i Finland i denne uge er det besluttet at tage skridt mod en nordisk indkøbsmodel, som bl.a. skal sikre, at der også fremover er adgang til livsvigtig antibiotika i de nordiske lande.

Bakterier, der er modstandsdygtige over for antibiotika, er en alvorlig og stigende trussel. Ikke bare herhjemme, men i hele verden. Derfor skal vi også begrænse brugen af antibiotika, og i Norden har vi en fornuftig tilgang, hvor vi så vidt muligt forsøger at bruge såkaldt smalspektret antibiotika som førstevalg, siger indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde og fortsætter:

Men det betyder også, at vi har en reel risiko for, at vi kan komme til at mangle den antibiotika, vi har brug for. Og derfor synes jeg, at det er fornuftigt, at Nordisk Ministerråd nu har besluttet at udvikle konkrete modeller for, hvordan vi kan styrke samarbejdet om forsyning af antibiotika i Norden.

De nordiske sundhedsministre har tidligere vedtaget en fælles erklæring om at afdække mulighederne for fællesnordiske initiativer og modeller, der kan bidrage til øget forsyningssikkerhed og adgang til antibiotika på tværs af landene.

Og den nye beslutning lægger grunden for en nordisk indkøbsmodel, der skal sikre forsyningen af antibiotika i fremtiden, og markerer endnu et vigtigt skridt i kampen mod antibiotikaresistens.

Vi har gode erfaringer med fælles indkøb af medicin med Norge og Island. Og nu tager vi de næste skridt og inviterer også Sverige og Finland med i samarbejdet, der rummer et stort potentiale, og som kan være et vigtigt værktøj i kampen mod resistente bakterier, siger Sophie Løhde.

Det var ældreminister Mette Kierkgaard, der repræsenterede den danske regering på Nordisk Ministerråds møde den 8.-9. april i Finland.

Senere i år forventes regeringen at præsentere en ny national handlingsplan for antimikrobiel resistens (AMR).

Læs Indenrigs- og sundhedsministeriets pressemeddelelse fra 19. april 2024: Nordiske sundhedsministre vil styrke samarbejdet om sikker adgang til antibiotika

Pressehenvendelser

Indenrigs- og Sundhedsministeriets pressevagt:
Tlf.: 21 32 47 27 (modtager ikke SMS)
Mail: pressevagt@sum.dk