De praktiserende læger har i mange år spillet en nøglerolle i vores sundhedsvæsen, og det kommer de også til i fremtiden.
For med sundhedsreformen skal det nære sundhedsvæsen udbygges og styrkes, og sundhedstilbuddene skal rykke tættere på borgere og patienter.
Derfor vil regeringen de kommende år investere massivt i det almenmedicinske tilbud og skrue gevaldigt op for antallet af speciallæger i almen medicin. I 2035 skal der mindst være 5.000 speciallæger i almen medicin i det almenmedicinske tilbud. Det er godt og vel 1.500 flere end i dag.
Med sundhedsreformen er de praktiserende læger også tiltænkt et endnu større ansvar. Det er bl.a. tanken, at deres tovholderfunktion skal udbygges, så de i endnu højere grad kan hjælpe de patienter, som har brug for ekstra støtte i deres sygdomsforløb.
Samtidig vil rammerne for det almenmedicinske tilbud med bl.a. en ny national opgavebeskrivelse, en ny national fordelingsmodel og en ny og forenklet honorarstruktur blive ændrede.
Omstillingen og udviklingen af det almenmedicinske tilbud vil ændre på lægernes dagligdag i fremtiden. Flere læger er derfor helt naturligt nysgerrige på, hvordan og i hvilken grad det vil spille ind på deres hverdag, og ønsker at blive inddraget i arbejdet med at gøre reformen til virkelighed. Og det får de nu ekstra mulighed for.
Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde har nemlig udpeget en ekspert-ambassadør for det almenmedicinske tilbud, og valget er faldet på læge Mogens Vestergaard, der er praktiserende læge i Grenå og professor i almenmedicinsk epidemiologi.
Mogens Vestergaard er den helt rigtige person til at hjælpe med at indfri de høje ambitioner, som regeringen og aftalepartierne bag aftalen om sundhedsreformen har for det almenmedicinske tilbud. Og jeg er utrolig glad for, at han har sagt ja til at blive ekspertambassadør,” siger indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde og fortsætter:
Han får en meget vigtig rolle i arbejdet med at bygge bro mellem klinikkerne og Sundhedsstyrelsen, regioner, kommuner og andre centrale beslutningstagere. Mogens har med sit indgående kendskab til de praktiserende læger de helt rigtige forudsætninger for at bane vej for de gode løsninger, så vi kan styrke det almenmedicinske tilbud og gøre sundhedsreformen til virkelighed.
Mogens Vestergaard siger:
Jeg er både stolt, ydmyg og glad for at blive udnævnt til ekspertambassadør. Sundhedsreformen lægger op til et modigt og visionært paradigmeskifte i det danske sundhedsvæsen med en markant styrkelse af egen læge. Jeg glæder mig til at bidrage til implementeringen efter bedste evne – for jeg ved, hvad almen praksis kan i dag, og hvor meget mere den vil kunne med de rette rammer og ressourcer.
Som ekspert-ambassadør får Mogens Vestergaard til opgave at facilitere arbejdet med at styrke det almenmedicinske tilbud ved bl.a. at skabe en gensidig og styrket forståelse mellem den kliniske hverdag i almen praksis og relevante myndigheder.
Han skal dermed bidrage til en konstruktiv og løsningsorienteret dialog om udfordringer og muligheder i den igangværende omstilling og udvikling af det almenmedicinske tilbud.
Vestergaard skal også sikre, at vigtige perspektiver fra de praktiserende læger bliver inddraget i beslutningsprocesserne igennem dialog med Indenrigs- og Sundhedsministeriet, f.eks. om hvilke barrierer, der kan opstå i implementeringen af reformens tiltag på det almenmedicinske område.
Og han skal indsamle og formidle viden og erfaringer om best practice, ledelse og understøttelse af det almenmedicinske tilbud – herunder en forbedret lægedækning – gennem oplæg og webinarer på relevante faglige konferencer.