Regeringen og KL er enige om ændret selvbudgetteringsordning

18-02-2025

Regeringen og KL er enige om at ændre kommunernes mulighed for selvbudgettering. Fremover skal ordningen fokusere mere på kommuners egen udvikling. Aftalen sikrer samtidig større budgetsikkerhed for de kommuner, der ønsker at budgettere med statsgaranti.

Regeringen og KL har i dag indgået en aftale om ændringer af selvbudgetteringsordningen. Med aftalen lægges der op til, at ordningen videreføres på en ny måde, så den primært fokuserer på kommuners egen udvikling og er relevant for en mindre gruppe kommuner i vækst. Med aftalen sikres samtidig øget økonomisk stabilitet og bedre budgetsikkerhed for de kommuner, der vælger ordningen med statsgaranti.

Med aftalen bevares kommunernes mulighed for at selvbudgettere med egne, lokale skøn. Det betyder, at ordningen med selvbudgettering fortsat giver kommunerne mulighed for at tilpasse deres budgetter til lokale forventninger om høj vækst i skatteindtægter og folketal mod en senere efterregulering for den faktiske økonomiske udvikling. Men fremover vil de kommuner, der har valgt at selvbudgettere, primært træffe valget på baggrund af udviklingen i egen kommune. Det skal mindske virkningerne i ordningen og gøre det relevant for færre kommuner at selvbudgettere.

Samtidig er det aftalt at indføre et ”sikkerhedsnet”, som øger budgetsikkerheden yderligere for de kommuner, der vælger ordningen med det statsgaranterede indtægtsgrundlag. Det indebærer, at der sættes en øvre ramme for de samlede gevinster i selvbudgetteringsordningen på maksimalt 1,5 mia. kr. Det udgør samtidig den maksimale modregning for selvbudgettering i kommunernes samlede bloktilskud.

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde siger:

Jeg vil gerne takke KL for et godt og konstruktivt samarbejde. Vi har sammen fundet en holdbar løsning, hvor vi bevarer vækstkommunernes mulighed for at budgettere med egne skøn for indtægtsgrundlaget og samtidig løser de udfordringer, der var opstået. Det har været vigtigt for regeringen. Jeg er samtidig rigtig glad for, at kommunerne med ændringerne trygt vil kunne vælge at budgettere med en statsgaranti, uden at de skal frygte for store budgetusikkerheder.

Aftalen er kommet i stand på baggrund af et fælles arbejde mellem regeringen og KL, efter regeringen i november sidste år satte det planlagte lovforslag om at afskaffe selvbudgetteringsordningen på pause.

KL’s formand Martin Damm siger:

Vi har været i maskinrummet med regeringen og fundet en løsning, som alle kan se sig selv i. Det viser styrken i, at vi finder løsninger sammen. Det er rigtig godt for kommunestyret. Modellen bevarer både frihedsgrader og ansvar hos kommunalbestyrelserne og skaber større økonomisk sikkerhed og stabilitet for de kommuner, der vælger statsgaranti.

KL’s næstformand Peter Rahbæk Juel siger:

Det har været vigtigt for os, at vækstkommuner stadig kan selvbudgettere med både udviklingen i folketallet og skattegrundlaget. Dermed kan man få gavn af det, der sker i ens egen kommune og skabe sammenhæng mellem den skat, borgerne betaler, og den service, man kan levere. Samtidig har vi fået en model, der sikrer os mod store usikkerheder, som dem vi har set i kommunernes økonomi de senere år.

Samtidig er det regeringens intention, at de kommuner, der i 2024 og 2025 har valgt statsgaranti, ikke skal stilles værre, end hvis de havde valgt selvbudgettering efter den nuværende ordning. Den nærmere håndtering fastlægges i forbindelse med, at efterreguleringen for selvbudgetteringen i de to år kendes.

Lovgivning om ændringen af selvbudgetteringsordningen fremsættes til foråret for at kunne træde i kraft forud for kommunernes budgetter for 2026. Regeringens tidligere forslag om, at Fanø Kommune årligt tildeles et ø-tilskud fra 2026, vil samtidig indgå i lovforslaget.

Læs aftalen om mellem regeringen og KL om ændringer af selvbudgetteringsordningen

Pressehenvendelser

Indenrigs- og Sundhedsministeriets pressevagt:
Tlf.: 21 32 47 27 (modtager ikke SMS)
Mail: pressevagt@sum.dk