Bedre opsporing af usynlig arvelig sygdom skal redde menneskeliv

28-06-2025

Omkring 27.000 danskere lider af familiær hyperkolesterolæmi – en arvelig og medfødt sygdom, der giver forhøjet kolesterol i blodet. Hvis ikke sygdommen behandles, kan det være livsfarligt. Derfor vil regeringen og Danske Regioner nu styrke sygdomsopsporingen, så flere kan komme i behandling.

Forestil dig, at du bærer rundt på en livsfarlig sygdom helt uden at vide det. Sådan er det desværre for tusindvis af danskere, der i dag lever med familiær hyperkolesterolæmi (FH).

Sygdommen er arvelig og giver forhøjet kolesterol i blodet, og det anslås, at omkring 27.000 danskere lider af FH. Det gør sygdommen til en af de hyppigst arvelige. Alligevel er det en lidelse, som mange aldrig har hørt om.

Sygdommen kan behandles, hvis den opdages. Men FH giver ofte ingen eller få symptomer, så det antages, at det kun er to ud af fem danskere med sygdommen, der er blevet diagnosticeret.

Det kan være kritisk, for hvis man ikke kommer i behandling, har man forhøjet risiko for hjertesygdomme og tidlig død. Derfor styrkes indsatsen nu mod FH. I en ny aftale er regeringen og Danske Regioner enige om at indsatsen skal styrkes gennem forbedret og tidligere opsporingen af sygdommen.

Indenrigs- og Sundhedsminister Sophie Løhde siger:

Vi skal blive langt bedre til at opspore og behandle den her arvelige sygdom, der giver forhøjet kolesterol, for det kan få fatale følger, hvis den ikke opdages i tide. Derfor styrker vi nu opsporingsindsatsen, og det kan i sidste ende være med til at redde menneskeliv.

Opsporingen skal ske gennem en mere målrettet og systematisk brug af sundhedsdata fra blodprøver. Hvert år foretages der nemlig millioner af blodprøver, hvor man måler patienternes kolesterol, og de kan indikere, om en patient har FH uden at vide det.

Region Syddanmark og Region Hovedstaden har allerede gode erfaringer med at bruge blodprøvedata til at opspore FH. De har indført en løsning, hvor lægen automatisk får en pop-up-besked, hvis en patients kolesteroltal overstiger en vis grænse. Det er nemlig en væsentlig indikator på FH. Herefter kan lægen henvise patienten til videre undersøgelse på en af de såkaldte lipidklinikker.

Den model skal nu udbredes til alle regioner hurtigst muligt. Samtidig styrkes kapaciteten på lipidklinikkerne, så de kan undersøge og behandle flere patienter allerede i år.

Da FH er en arvelig sygdom, er der stor risiko for, at nære familiemedlemmer også har sygdommen. Derfor styrkes familieopsporingen gennem forbedret og mere lettilgængeligt patientinformation, så flere patienter og deres familier nemt bliver oplyst om sygdommen og om mulighederne for undersøgelse og behandling.

De færreste er nok klar over, at forhøjet kolesterol kan være arveligt, og mange har ikke hørt om sygdommen. De tænker måske ikke nærmere over, at en af deres forældre eller bedsteforældre fik en hjertesygdom og mistede livet i en tidlig alder. Og at de selv kan have sygdommen og give den videre til deres børn. Hvert år er der derfor mennesker, der dør eller bliver svært invalideret, som kunne have været hjulpet, hvis de havde kendt til deres medførte sygdom. Det gør vi nu noget ved, siger Sophie Løhde.

Der er afsat i alt 10 millioner kroner fra SSA-aftalen for 2025 i perioden 2025-2028 til en styrket indsats mod FH.

Pressehenvendelser

Indenrigs- og Sundhedsministeriets pressevagt:
Tlf.: 21 32 47 27 (modtager ikke SMS)
Mail: pressevagt@sum.dk