Flere overlever kræft: Nu er der over 400.000 danskere, der lever med og efter kræft

25-06-2025

Antallet af danskere, der overlever en kræftsygdom, stiger støt. Ifølge nye tal er der nu mere end 400.000 mennesker i Danmark, der lever med eller efter en kræftsygdom. Det er en stigning på over 100.000 på 10 år, og det understreger vigtigheden af, at der er gode senfølgetilbud på kræftområdet.

Langt flere danskere lever med eller overlever en kræftsygdom. 

En ny opgørelse fra Cancerregistret viser, at antallet af danskere der lever med eller efter en kræftsygdom er stigende. I 2024 var der næsten 408.000 danskere i live, der enten har haft kræft eller levede med sygdommen. For 10 år siden levede omkring 302.000 danskere med en kræftdiagnose. 

Størstedelen af dem, der lever med eller har haft en kræftdiagnose, har været ramt af brystkræft eller prostatakræft. Overlevelsen er høj for begge kræftformer, men mange kræftpatienter oplever desværre fysiske og psykiske senfølger efter deres kræftforløb.

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde siger: 

Det er rigtig godt, at flere overlever en kræftsygdom. Tidligere var det en dødsdom for mange, men sådan er det heldigvis ikke længere takket være behandlingsmæssige fremskridt. Men der er mange, der får senfølger, mens de lever med en kræftsygdom eller er erklæret kræftfri. Det skal vi blive langt bedre til at tage hånd om, så kræftpatienterne kan leve et godt liv med og efter kræft. 

Over halvdelen af dem, der har haft en kræftsygdom, oplever senfølger. Det kan eksempelvis være fysiske smerter, kronisk træthed, seksuelle problemer eller angst for tilbagefald. Senfølger, der kan gøre det svært at vende tilbage til hverdagen.

Det kalder på et sundhedsvæsen, der i højere grad understøtter livet efter kræft, så kræftpatienterne også kan få hjælp og støtte til livet efter sygdommen.

Derfor vil regeringen med Kræftplan V, der blev præsenteret i maj, nu give et markant løft til senfølgeindsatsen. Det skal blandt andet ske ved, at der oprettes senfølgeklinikker med ensartede tilbud i alle landets regioner, hvor kræftpatienter kan få hjælp og vejledning.

Selvom man er kræftfri, så er det ikke nødvendigvis ensbetydende med, at man er hundrede procent rask. Det er benhårdt at gå gennem et kræftforløb, og mange bliver mærket på krop og sind. De skal hjælpes bedst muligt videre i deres liv, og derfor er vi nødt til at have større fokus på, hvordan vi forbedrer deres livskvalitet. Det skal være en naturlig del af kræftforløbet at få støtte til livet med og efter sygdommen, siger Sophie Løhde.

Regeringen har afsat 600 millioner kroner årligt fra 2025 og frem til Kræftplan V, der dermed er den hidtil største målt i kroner og øre.

Læs rapporten: Nye kræfttilfælde i Danmark 2024

Læs mere om Kræftplan V

Pressehenvendelser

Indenrigs- og Sundhedsministeriets pressevagt:
Tlf.: 21 32 47 27 (modtager ikke SMS)
Mail: pressevagt@sum.dk