Gravide skal føle sig trygge og i sikre hænder før, under og efter en fødsel. Derfor bliver fødselsområdet styrket i en politisk aftale med en række initiativer på fødselsområdet.
Aftalen mellem regeringen og en bred kreds af Folketingets partier træder nu i kraft og udvider som noget nyt retten til hjemmebesøg af en jordemoder eller andet sundhedspersonale efter en fødsel. Førstegangsfødende har allerede ret til at få hjemmebesøg, hvis de udskrives inden for et døgn efter fødslen. Den ordning udvides nu, så også flergangsfødende får ret til et hjemmebesøg.
Besøgene skal give støtte og vejledning til familierne, så de kan få hjælp til særligt amning i trygge rammer og få svar på spørgsmål, der kan opstå efter fødslen.
Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde siger:
Vi skal sikre gode og trygge rammer for gravide, fødende og deres familier og sørge for, at nybagte forældre kan få støtte og vejledning umiddelbart efter fødslen. Det gælder, uanset om det er første, anden eller tredje gang, man bliver forældre. Og med aftalen styrker vi fødselsområdet, så alle spædbørnsforældre kan få en god og tryg start på livet med et lille, nyt familiemedlem.
Fødselsaftalen tilgodeser også sårbare gravide og fødende ved at styrke sammenhængen og kontinuitet i hele graviditets- og fødselsforløbene. Det kan eksempelvis være gennem Kendt Jordemoderordningen, hvor den gravide i højere grad møder den samme jordemoder fra graviditet til fødsel og i tiden efter.
Samtidig styrker aftalen tilbuddene til førstegangsfødende om forældre- og fødselsforberedelse, der nu fremover skal foregå på mindre hold af cirka otte gravide. På den måde bliver både den gravide og partneren klædt bedst muligt på til fødslen og til tiden efter som ny familie.
Med aftalen sættes der også midler af til en rekrutterings- og fastholdelsespakke. Midlerne skal bruges til at tiltrække nye og tilknytte nuværende sundhedspersonale samt forbedre arbejdsvilkår og trivsel på fødeafdelingerne. En del af midlerne kan desuden målrettes initiativer, der styrker sundhedspersonalets indsats med rådgivning om amning.
Med aftalen, der er indgået mellem SVM-regeringen og Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet, er der afsat 68 millioner kroner årligt fra 2025 og frem til at styrke fødselsområdet.
I forlængelse af aftalen har regeringen og Danske Regioner nu indgået en aftale om udmøntningen af de afsatte midler.
Læs ’Aftale mellem regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne) og Danske Regioner om styrkelse af fødselsområdet (2025)’