En bedre balance mellem sygehusene og det nære sundhedsvæsen. Sammenhængende patientforløb. Og en større geografisk lighed i sundhed.
Det er nogle af de centrale mål, som den største reform af sundhedsvæsnet i 20 år skal levere på.
Reformen, der både vil ændre sundhedsvæsnets struktur, finansiering og organisering, blev aftalt i november sidste år, da regeringen indgik en bred politisk aftale med flere af Folketingets partier.
Siden hen er der blevet arbejdet på højtryk på en række lovforslag, som skal være med til at gøre reformen til virkelighed. Og i dag har Folketinget vedtaget den første store lovpakke med tre omfattende lovforslag.
Med lovpakken er der blandt andet givet grønt lys til en ny sundhedsstruktur, der sætter rammerne for det fremtidige samarbejde mellem regioner og kommuner på sundhedsområdet og en ny forvaltningsmodel med fire stærke regioner og 17 nye sundhedsråd. Lovpakken skal også styrke og udvikle det almenmedicinske tilbud, så lægedækningen styrkes på tværs af Danmark.
Indenrigs- og Sundhedsminister Sophie Løhde siger:
Det nære sundhedsvæsen er ikke stærkt nok alle steder i Danmark. I dag halter det med lægedækningen flere steder, og der er for stor forskel på sundhedstilbuddene rundt om i landet. Det skal vi have rettet op på. Og med vedtagelsen af den første lovpakke tager vi et stort og meget vigtigt skridt på vejen mod en bedre fordeling af ressourcer på tværs af Danmark, så vi sikrer, at alle har adgang til en læge tæt på.
For at styrke lægedækningen i de områder, hvor behovet er størst, får regionerne med lovpakken blandt andet mulighed for at etablere flere og nye lægeklinikker.
Samtidig åbnes der for, at praktiserende læger i områder, der har mange syge borgere med et stort behandlingsbehov, skal have mulighed for at kunne have færre patienter tilknyttet, så de får mere tid til patienterne. Og i takt med at der de kommende år bliver uddannet flere læger i almen medicin, vil klinikker også andre steder kunne have færre patienter tilknyttet.
Sundhedsrådene skal styrke de nære sundhedstilbud
De nye sundhedsråd, der kommer til at bestå af folkevalgte fra regioner og kommuner, skal være den drivende kraft i omstillingen af sundhedsvæsnet og styrkelsen af den nære sundhedsindsats uden for sygehusene.
Sundhedsrådene skal sikre et tættere samarbejde mellem kommuner og regioner og få sundhedsvæsnet til at hænge bedre sammen. Så hjemmeplejen eksempelvis bliver bedre til at gribe patienter, der bliver udskrevet fra sygehuset, så de ikke falder mellem flere stole.
Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde siger:
Sundhedsrådene bliver motoren i omstillingen til et mere nært sundhedsvæsen og får et kæmpe ansvar for at skabe et stærkere sundhedsvæsen tæt på borgerne. Med sundhedsrådene skaber vi nu rammerne for, at kommuner og regioner sammen kan styrke og udbygge det nære sundhedsvæsen. Det vil blandt andet betyde, at patientforløb, der går på tværs af sundhedsvæsnet, fremover bliver mere sammenhængende.
Sundhedsrådene får cirka 4,3 milliarder kroner at råde over om året til at understøtte det nære sundhedsvæsen.
Læs L 212: Forslag til lov om ændring af sundhedsloven (national fordeling og styring af lægekapaciteter i det almenmedicinske tilbud, flere og nye klinikformer i det almenmedicinske tilbud m.v.)
Læs L 213: Forslag til lov om overgangen til en ny sundhedsstruktur (overgangsloven)
Læs L 214: Forslag til lov om ændring af lov om regioner og om nedlæggelse af amtskommunerne (ny regional forvaltningsmodel med sundhedsråd mv.)