Hvordan skal jeg forstå afgørelsen i det brev, som kommunen har sendt? Hvem skal jeg tale med, hvis jeg har supplerende oplysninger, der kan have betydning for den videre sagsbehandling? Og hvordan klager jeg over afgørelsen i min sag?
Det er sådanne spørgsmål, som borgerrådgiverne i kommunerne kan hjælpe med at svare på. Og dermed styrke dialogen mellem parterne.
Flere kommuner har derfor oprettet funktioner med en uafhængig borgerrådgiver, som kan hjælpe borgerne med alt fra at forstå reglerne til at klage over kommunale afgørelser. Det er altså en funktion, der både styrker retssikkerheden og tilliden mellem borger og kommune.
Og flere kommuner får nu støtte til enten at oprette nye eller videreføre og opnormere eksisterende borgerrådgiverfunktioner:
Som borger kan det være svært at finde rundt i kommunernes mange forskellige forvaltninger, og flere oplever, at de kommer i klemme. Når det sker, skal der være hjælp at hente, og her kan borgerrådgiverne være en form for juridisk tillidsmand for borgerne, siger indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde og fortsætter:
Derfor er det enormt positivt, at mange kommuner gerne vil videreføre og opruste deres borgerrådgiverfunktioner. Og jeg er glad for, at vi kan give en økonomisk håndsrækning til at styrke borgernes retssikkerhed.
Pengene til borgerrådgivningsfunktionerne er afsat som led i finanslovsaftalen for 2025 mellem regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne) og SF og Radikale Venstre.
Og Indenrigs- og Sundhedsministeriet har nu udmøntet den statslige pulje på baggrund af ansøgninger.
45 kommuner over hele landet har i alt fået tildelt 26 millioner kroner.
Alle kommuner, der har søgt om tilskud fra puljen, har fået positivt tilsagn og modtager det beløb, de har søgt om.