Globaliseringen og den øgede mobilitet på tværs af landegrænser har fået titusindvis af danskere til at rejse ud i verden for at bo, arbejde eller studere uden for Danmark i kortere eller længere perioder.
Mange af dem mister deres stemmeret til folketingsvalg efter to år i udlandet. Nu vil regeringen se på, om det er muligt at udvide stemmeretten inden for grundlovens rammer for netop udlandsdanskere. Til den opgave nedsættes der derfor et Valgretsudvalg.
Af regeringsgrundlaget ”Ansvar for Danmark” fremgår det blandt andet, at regeringen vil igangsætte en redegørelse for, om der er mulighed for at udvide stemmeretten for udlandsdanskere inden for grundloven.
Ifølge grundloven er fast bopæl i riget en af at betingelserne for at have valgret til Folketinget. Men grundloven indeholder ikke en nærmere definition af, hvad det betyder at have netop fast bopæl i riget.
Det er på den baggrund, regeringen nu nedsætter et nyt sagkyndigt Valgretsudvalg, der skal foretage en vurdering af, om stemmeretten for udlandsdanskere kan udvides.
Udvalget består af fire sagkyndige medlemmer, der er eksperter i statsforfatningsret og valgspørgsmål, samt embedsmænd fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet, Udenrigsministeriet og Justitsministeriet.
Udvalget består af følgende medlemmer:
- Professor, dr.jur. Michael Hansen Jensen (formand), Aarhus Universitet
- Professor emeritus, dr.jur. Jørgen Albæk Jensen, Aarhus Universitet
- Professor, dr.jur. h.c. Helle Krunke, Københavns Universitet
- Professor emeritus, dr.scient.pol. Jørgen Elklit, Aarhus Universitet
- Kommitteret Hans B. Thomsen, Indenrigs- og Sundhedsministeriet
- Chef for Juridisk Tjeneste Vibeke Pasternak Jørgensen, Udenrigsministeriet
- Lovråd Carsten Madsen, Justitsministeriet
Redegørelsen om muligheden for at udvide udlandsdanskeres stemmeret skal så vidt muligt være færdiggjort inden udgangen af 2025.
Læs kommissoriet for Valgretsudvalget