I denne uge besøger Danmarks sundheds- og ældreminister Mexico, hvor hun bl.a. skal mødes med den mexicanske sundhedsminister Dr. José Narro Robles og officielt åbne et samarbejdsprojekt på sundhedsområdet mellem de to lande.
Besøget er en opfølgning på den samarbejdsaftale, som Sophie Løhde indgik på vegne af den danske regering med den mexicanske regering i april i år.
Læs 'Sundheds- og ældreminister underskriver ny samarbejdsaftale med Mexico'
Med aftalen har landene bl.a. forpligtet sig til at igangsætte en række aktiviteter, som skal understøtte Mexico i opbygningen af en ny sundhedsstruktur. Der er især fokus på primærsektoren, og målet er sikre bedre adgang til sundhed, bedre kommunikation og højere kvalitet gennem et mere effektivt samarbejde mellem almen praksis og det specialiserede niveau.
Og ministeren ser frem til at mødes med sin mexicanske kollega for bl.a. at høre, hvordan sundhedsmyndighederne i Mexico arbejder med at forebygge og behandle kroniske sygdomme, der også vinder frem i det mellemamerikanske land med over 120 mio. indbyggere, og kickstarte sektorsamarbejdsprojektet. Sophie Løhde siger:
Det er altid glædeligt, når andre lande viser interesse for det, vi kan i Danmark. Og jeg er glad for, at vi kan give input til mexicanernes arbejde med at styrke sundhedssektoren.
Og fortsætter:
Under mit besøg får jeg også lejlighed til at møde den mexicanske sundhedsminister og repræsentanter for sundhedsmyndighederne i landets 32 stater, og det ser jeg frem til. For selvom vores to lande er forskellige, og vi i Danmark med vores lidt over 5 mio. mennesker er langt færre end mexicanerne, så kan vi have gavn af at udveksle erfaringer.
FN-møde i New York om antibiotikaresistens
Senere på ugen sætter ministeren kurs mod USA, nærmere bestemt New York, hvor hun skal deltage i FNs højniveaumøde om bekæmpelse af antibiotikaresistens. Sophie Løhde siger:
Bakterier, der er modstandsdygtige over for antibiotika, kender ikke landegrænser. De spreder sig over hele verden og følger med de mange mennesker, som hver eneste dag rejser rundt på kloden. Hvis vi skal bekæmpe bakterierne, der udgør en stadig større trussel for vores sundhed, forudsætter det derfor en fælles indsats på tværs af alle lande.
På mødet i FN-bygningen i New York skal landene vedtage en politisk deklaration, der blandt andet bakker op om WHO’s globale handlingsplan, som skal dæmme op for spredning af resistente baktier, og ministeren er tilfreds med, at FN’s medlemslande er enige om, at der skal gøres noget ved problemet:
Med deklarationen tager vi et stort skridt i den rigtige retning. Vi giver hinanden håndslag på, at vi skal have øget fokus på udfordringerne med antibiotikaresistens, og sammen med den indsats vi hver især gør i de enkelte lande, kan vi bekæmpe udviklingen.
Siger sundhedsministeren, som vender hjem til Danmark sidst på ugen.