Nogle syge mennesker med store smerter oplever, at den gængse smertedæmpende medicin ikke virker ordentligt på dem.
Derfor skal bl.a. patienter med smerter fra 1. januar kunne få medicinsk cannabis på recept hos en læge.
I dag fremsætter sundhedsministeren det lovforslag, der skal gøre det muligt at sætte en forsøgsordning i gang med medicinsk cannabis.
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby siger:
Vi ved, at patienter lige nu selvmedicinerer sig med ulovlige cannabisprodukter for at få det bedre og bl.a. dæmpe deres smerter. Det er usikkert og risikabelt på mange måder for den enkelte. Derfor ønsker vi, at udvalgte patienter skal blive behandlet lovligt med medicinsk cannabis i sundhedsvæsnet og ordineret af en læge. På den måde kan vi på forsvarlig vis få flere erfaringer.
Det var den daværende Venstre-regering, som i tilknytning til satspuljeaftalen 2017-2020 indgik en delaftale med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Alternativet, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti om at igangsætte en 4-årig forsøgsordning med medicinsk cannabis fra 2018.
Det vil altid være den ordinerende læge, der med inddragelse af patienten beslutter, hvornår medicinsk cannabis skal anvendes i behandlingen.
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby siger:
Jeg håber, at alle relevante parter, herunder de praktiserende læger, vil fokusere på forsøgsordningens formål og huske på, at vi gør det her for at hjælpe mennesker, der f.eks. har stærke smerter, så de ikke længere er nødt til at købe cannabis på det sorte marked. Derfor er det mit håb, at vi kan få en forsøgsperiode, som kan give os mere viden om effekten af medicinsk cannabis.
Lovforslaget 1. behandles den 27. oktober 2017.
Læs ”lovforslag om medicinsk cannabis” på Folketingets hjemmeside