Ny fødselsaftale sikrer hjemmebesøg til alle fødende

17-12-2024

Flere får mulighed for at føde med en jordemoder, der har fulgt dem under graviditeten. Og alle fødende får ret til et hjemmebesøg efter, de er udskrevet fra sygehuset. Det er nogle af de initiativer, som indgår i en ny aftale på fødselsområdet, der skal sikre, at nyfødte og deres familier får en god start på livet.

Regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne) og en bred kreds af Folketingets partier – Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet – har indgået en ny fødselsaftale, der skal give større tryghed for gravide og fødende.

Med aftalen styrker man bl.a. tilbuddene til førstegangsfødende om forældre- og fødselsforberedelse, der fremover i højere grad skal foregå på små hold af ca. otte gravide. Det skal være med til at sikre, at de gravide og deres partnere bliver bedst muligt forberedt til fødslen og også tiden efter, hvor flere bl.a. kan have udfordringer med at få amningen op at køre.

Som noget nyt udvides også retten til hjemmebesøg. I dag har førstegangsfødende, der er blevet udskrevet inden for 24 timer efter fødslen, ret til at få et hjemmebesøg fra sundhedspersonale efter fødslen. Men fremover vil retten også gælde for flergangsfødende. Hjemmebesøget skal bl.a. sikre, at forældre får støtte og vejledning, fx om amning, i velkendte rammer.

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde siger:

Det er helt afgørende, at gravide føler sig trygge og i sikre hænder både før og under fødslen og også kan få støtte, umiddelbart efter, de er blevet forældre. Det gælder, uanset om det er første, anden eller tredje gang, at man bliver forælder.

Og med den nye aftale sikrer vi bl.a., at alle gravide tilbydes fødselsforberedelse på mindre hold. Vi sikrer, at langt flere kan få hjælp under fødslen af en jordemoder, der har fulgt dem under graviditeten, og som de dermed kender. Og vi giver flergangsfødende ret til at få et hjemmebesøg, når de er kommet hjem fra sygehuset med deres nyfødte.

Aftalen baner også vej for, at både forældre og sundhedspersonale oplever en stærkere kontinuitet og mere sammenhæng i graviditets- og fødselsforløbet. Sårbare gravide og fødende skal i højere grad møde de samme jordemødre og andre sundhedspersoner undervejs – fra graviditet til fødsel og i tiden umiddelbart efter fødslen.

Flere steder i landet har man positive erfaringer med ordninger, hvor gravide får mulighed for at føde med en jordemoder, der har fulgt dem undervejs.

Samtidig videreføres den nuværende ret for førstegangsfødende til to døgns barselsophold på et sygehus eller hjemmebesøg.

Med aftalen sættes der også midler af til en rekrutterings- og fastholdelsespakke. Midlerne kan anvendes på lokale initiativer, der kan understøtte tilstrækkeligt sundhedspersonale og forbedre arbejdsvilkårene og trivslen på fødeafdelingerne.

Den nye aftale bygger videre på fødselsaftalen fra 2022En god start på livet’.

Med den nye aftale er der afsat ca. 68 mio. kr. årligt fra 2025 og frem til en yderligere styrkelse af fødeområdet.

Fødselsaftalen træder i kraft medio 2025.

Hent 'Aftale om styrkelse af fødselsområdet af 17. december 2024'

Fakta om aftale om styrkelse af fødselsområdet

1.  Ret til hjemmebesøg for flergangsfødende
Flergangsfødende, der udskrives inden for 24 timer, skal fremover have ret til hjemmebesøg på lige fod med førstegangsfødende. Med initiativet tilbydes familien hjemmebesøg af kvalificeret sundhedspersonale, typisk en jordemoder, dagen efter udskrivning. Hvis den fødende ønsker at benytte rettigheden i en af de første dage efter fødslen, så er det også en mulighed. Det skal bidrage til øget tryghed for de flergangsfødende og en yderligere styrkelse af forholdene for de fødende. 

2.  Styrkelse af kontinuitet og kendthed i fødselsforløb
Kendthed og kontinuitet i graviditets- og fødselsforløb styrkes, særligt med henblik på at tilgodese de sårbare gravide og fødende. Kontinuitet i et graviditets- og fødselsforløb giver en oplevelse af sammenhæng, tryghed og tillid, hvilket er særligt vigtigt for den sårbare gravide. Formålet med initiativet er bl.a. at skabe tryghed for den gravide, forbedre fødselsoplevelsen og mindske behov for indgreb under fødslen. 

3.  Styrkelse af forældre- og fødselsforberedelse på små hold
Med initiativet indføres fysisk, gruppebaseret forældre- og fødselsforberedelse på små hold. Målgruppen består af førstegangsfødende og deres partnere, som kan indgå i forældre- og fødselsforberedelse med ca. otte fødende pr. hold. Formålet er at bidrage positivt til ammeforløbet og samtidig reducere stress i forældreskabet. 

4.  Rekrutterings- og fastholdelsespakke til fødeafdelingerne
I aftalen ’En god start på livet’ (2022) indgik et initiativ om en rekrutterings- og fastholdelsespakke til fødeafdelingerne. Det er også prioriteret med denne aftale, hvor der afsættes midler, som kan anvendes på lokale initiativer, som kan understøtte tilstrækkeligt sundhedspersonale og forbedre arbejdsvilkårene på fødeafdelingerne, ligesom de kan målrettes initiativer, som styrker sundhedspersonalets indsats, fx i forhold til at rådgive om amning. 

5.  Evaluering og opfølgning
I 2028 vil der blive foretaget en evaluering af de initiativer, der indgår i aftalen. Aftalepartierne vil blive orienteret om evalueringen. Desuden lægges der op til at følge den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser (LUP), hvor der årligt udarbejdes en måling af, hvordan kvinder oplever deres fødselsforløb, bl.a. med fokus på amning.

Skema med økonomi

Pressehenvendelser

Indenrigs- og Sundhedsministeriets pressevagt:
Tlf.: 21 32 47 27 (modtager ikke SMS)
Mail: pressevagt@sum.dk