Hvis du fortryder skonnerten med den letpåklædte matros på overarmen eller ekskærestens initialer på skulderbladet, så er det helt op til dig selv og din egen dømmekraft at finde en person eller klinik, der kan fjerne tatoveringen, og det kan i dag være hvem som helst. For der stilles nemlig ingen krav til dem, der tilbyder at fjerne tatoveringer.
Det skal ændres, lægger sundhedsminister Ellen Trane Nørby op til.
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby siger:
Markedet for tatoveringer er i dag fuldstændigt ureguleret, og det er ikke særligt trygt for forbrugerne – man har reelt set ingen sikkerhed for, at hverken de personer der tatoverer, eller dem der tilbyder at fjerne tatoveringerne igen, har de nødvendige kvalifikationer. Derfor ser vi også i dag, at mange danskere ender med både gener og store ar. Det ønsker vi at rydde op i.
Der sættes derfor gang i flere initiativer på tatoveringsområdet. For at regulere den del, der handler om fjernelse af tatoveringer, har Styrelsen for Patientsikkerhed netop sendt en ny bekendtgørelse i høring.
Den nye bekendtgørelse indebærer, at fjernelse at tatoveringer bliver omfattet af reglerne for kosmetisk behandling, og konkret betyder det, at det fremover bliver forbeholdt hudlæger og deres evt. medhjælp at foretage fjernelse af tatoveringer med laser.
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby siger:
En laser er ikke et stykke legetøj, og det er på ingen måde ufarligt at få en behandling med laser, hvis behandleren er amatør. Derfor er det vigtigt, at det er en person med de rette kompetencer, der står for behandlingen, og det vurderer styrelsen, at vi kan sikre ved at gøre behandlingen forbeholdt hudlæger og deres evt. medhjælp.
At en læge kan benytte medhjælp betyder, at lægen kan overdrage til en anden person (medhjælpen) at udføre fjernelse af tatovering, som ellers kun må foretages af lægen. Lægen har i sådan en situation det faglige ansvar for fjernelsen.
Desuden lægges der med bekendtgørelsen op til, at der skal være en mulighed for dispensation, så andre læger med ret til selvstændigt virke efter en konkret vurdering kan blive registrerede til at foretage fjernelse af tatovering med laser, hvis de har dokumenterede, relevante kvalifikationer.
Fjernelse af tatoveringer ved anvendelse af andre metoder end laser, herunder eksempelvis kemiske væsker eller slibning, bliver efter de foreslåede regler også forbeholdt læger, og det bliver ikke muligt at virke som medhjælp for en læge ved fjernelse af tatoveringer ved anvendelse af væsker.
Læs mere om bekendtgørelsen hos Styrelsen for Patientsikkerhed